Nézze meg a Földet a Hold túlsó oldaláról!

Az árapályerők hatása következtében a Hold forgása szinkronba került Föld körüli keringésével, így mindig ugyanazt az arcát mutatja felénk. A NASA azonban a Hold körül keringő Lunar Reconnaissance Orbiter felvételeinek segítségével nagyszerű szimulációt készített, melyből megtudhatjuk, mit is látnánk, ha a Hold túlsó oldala feletti nézőpontból tekintenénk a Föld felé.

A videó első részében “kameránk” a Föld és a Hold középpontját összekötő képzeletbeli egyenes mentén helyezkedik el, meglehetősen távol a Holdtól, így egy teleobjektíven nézünk a Holdra és mögötte a hatalmas golyóbisként pörgő Földre. A második részben képzeletbeli megfigyelőnk közelebb helyezkedik el a Holdhoz – így nagyobb látószögű objektívet kell használjon, következésképp a Föld képe kisebb lesz -, és ezúttal végig a Holdfelszín ugyanazon pontja felett áll.

Az első részben láthatjuk, ahogy a Hold felszíne némiképp elmozdul a Földhöz képest, ami annak köszönhető, hogy pályája a Föld körül elliptikus – így keringési sebessége néha siet, néha késik forgási sebességéhez képest -, forgástengelyének iránya pedig kicsit eltér a pályája síkjára állított merőlegestől. Ez a jelenség a libráció, mely azt eredményezi, hogy a Földről a Hold felszínének valójában több mint felét láthatjuk.

A második részben a Föld látszólag nyolcasokat ír le a Hold mögött – valójában ez is a librációnak tudható be, csak nézőpontunkat ezúttal nem a Földhöz, hanem a Holdhoz rögzítettük. Ugyanezt a jelenséget megfigyelhetjük a Nap és a Föld viszonylatában – hasonló, nyolcas alakú analemmát adnak ki a Napról egy éven át, minden nap ugyanabban az időben, a földfelszín ugyanazon pontjáról készített fotók.

A cikk eredetileg az Origón jelent meg, itt olvasható.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s