Nyolcvan felett sem múlik el a vágy

Az idősek szexuális életéről folytatott eszmecserék hangulatára a legritkább esetben jellemző a megfontolt tárgyilagosság, és a legtöbben meg vannak róla győződve, hogy nyolcvan fölött a happy finish legfeljebb nagylelkű végrendeletet jelent. Egy brit felmérés most megjelent eredményeinek ismeretében azonban kicsit más szemmel nézünk majd huncutul összekacsintó nagyszüleinkre.

A kutatók az öregedés hatásait viszgáló ELSA (English Longitudinal Study of Ageing) felmérésben 6201 résztvevőt kérdeztek meg különféle témákban az 50-90 éves korosztályból. A korosztályt tekintve reprezentatív vizsgálat eredményeit a szakértők azért tartják különösen sokatmondónak, mert a résztvevőket nem eleve úgy invitálták, hogy a szexuális szokásaikról és problémáikról kérdezik majd őket, és kevesebb mint 3 százalékuk zárkózott el attól, hogy ilyen kérdésekre választ adjon.

Hetven felett is van (nemi) élet

Mindjárt az első mellbevágó tény, hogy a hetven feletti férfiak több mint fele, a nőknek pedig majdnem harmada szexuálisan aktív, sőt, az aktívak egyharmada rendszeresen, azaz legalább havi kétszer él szexuális életet. Ebben a korosztályban a férfiak 31%-a és a nők 20%-a csókolózik, vagy simogatja partnerét rendszeresen.

Nem is olyan ritka, hogy nagyszüleink egymásba gabalyodnak
Nem is olyan ritka, hogy nagyszüleink egymásba gabalyodnak

Talán még meglepőbb, ha ezt a korosztályt is kettébontjuk. A kutatás szerint a 70-79 éves férfiak 59%-a, a hasonló korú nők 34%-a szeretkezett vagy maszturbált az utóbbi évben. No, de most markoljuk meg erősen székünk karfáját: a 80-90 évesek esetében ez az arány férfiaknál 31%, nőknél 14%.

Amikor a leggyakoribb krónikus betegségek (magas vérnyomás, szívbetegség, cukorbetegség stb.) és a szex kapcsolatát vizsgálták, azt találták hogy a szexuális élet hanyatlása sokkal inkább ezekkel áll kapcsolatban, mint magával az öregedéssel. A férfiak, mint általában az életkilátásokkal kapcsolatban, ezúttal is rosszabbul jártak, ugyanis őket minden korosztályban jobban bántotta, hogy szexuális teljesítményük romlik, mint a nőket.

Ez a mindenhol megmutatkozó aszimmetria arra is magyarázatot adhat, hogy miért érezte kényszernek a férfiak 1%-a, ugyanakkor a nők 10%-a a szexet azok közül, akik a kérdőív kitöltését megelőző három hónapban lefeküdtek valakivel.

Nem lehet szőnyeg alá söpörni

A tanulmány az Archives of Sexual Behavior című amerikai tudományos folyóiratban jelent meg. Vezető szerzője, Dr. David Lee, a Manchesteri Egyetem vendégkutatója elmondta, hogy tudomása szerint ez az első olyan felmérés, mely reprezentatív minta alapján foglalkozik a 80 év feletti britek szexuális életével. Hozzáétette, hogy a vizsgálatok szerint az idős korosztályban a férfiak kétharmada, a nők egyharmada továbbra is a párkapcsolat fontos összetevőjének tartja a szexualitást.

A kutató szerint az ilyen és ehhez hasonló tanulmányok elősegíthetik az idős korral kapcsolatos sztereotípiák lerombolását, hiszen így egyre többekben tudatosul, hogy itt valós, sokakat érintő  problémákról van szó, nem bizarr kivételekről.

A cikk eredetileg az Origón jelent meg, itt olvasható.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s