Legyen az Ön arca is egy váza váza!

Anyák napi ajándéknak indult, sikeres Kickstarter-projektként végezte – a család tagjainak profiljaiból összeálló váza hamarosan akár a saját nappalinkat is díszítheti.

Sokak számára ismerős lehet a vizuális észlelés pszichológiájának tárgyalásánál rendszeresen bemutatott Rubin-váza, melynek, ha a negatívját nézzük, két, egymással szembe néző emberi profilt kapunk. Nagyjából erre az ötletre épít Nick és Martha Desbiens projektje, a fahz.

Először mindössze arról volt szó, hogy Nick szeretett volna kedveskedni feleségének – mintketten formatervezők – egy vázatervező rendszerrel, mely képes “vázába önteni” a gyerekek profilját, ahogy felcseperednek. Eredeti elgondolása mindössze addig terjedt, hogy ez az ötlet egyszer s mindenkorra kihúzza az anyák napi ajándékozás méregfogát.

Arc a váza váza

Az ismerősöknek azonban annyira megtetszett a dolog, hogy ők is szerettek volna a vázákból. Így született a Kickstarter-projekt, melynek alapvető célja, hogy a házaspár vehessen egy 3D nyomtatót a vázagyártáshoz, de szeretnének később egy appot is fejleszteni, mellyel a felhasználók képeket tölthetnek fel, és nyomban meg is tekinthetik a születendő vázát.

A gyártáshoz a program először vektorgeometrikus mintát vesz a kapott képeken látható profilokról – így a gép már matematikai függvényként látja az arcokat, nem képpontok sokaságaként. Ezekből a profilokból alakul ki a váza falának váza, majd ebből a vázból állítja elő a program sima átmenetekkel magát a vázát. Ezután nincs más hátra, mint a kapott modellt elküldeni egy 3D nyomtatónak, és hamarosan el is készül a családi edény. Ha elég nagy összeggel szállunk be a kampányba, akár tizenhattagú rokonságunkat is felrakhatjuk ilyen formában a kandallópárkányra.

Így készül a váza modellje a családi fotókból
Így készül a váza modellje a családi fotókból

Aki ilyen vázát birtokol, bizonyos értelemben közelebb érezheti magát II. Erzsébet angol királynőhöz, vagy, még sokkal átvittebb értelemben Benito Mussolinihez is.

Nick és Martha Kickstarter-oldalát itt találhatjuk, honlapjukat pedig itt.

A cikk eredetileg az Origón jelent meg, itt olvasható.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s