Yaybahar és gesztusgregorián – hallgassa a jövő zenéjét, és szavazzon a legkreatívabb hangszerre!

Idén is megrendezik a Georgiai Műszaki Egyetemen a Margaret Guthman Hangszerversenyt, melyen a világ legkreatívabb hangszerkészítői mérik össze tudásukat, hogy hallatlanul új hangokkal halmozzák el hallójáratainkat. A zsűrinek nehéz dolga van, hiszen itt sokszor még a hangszer fogalmának meghatározása is komoly dilemmákat vet fel. Mindenesetre az elődöntősöket már kiválasztották – lássuk hát azt a húsz pályaművet, melyek megkapták az esélyt, hogy február 19-20-án élőben is bemutatkozhassanak a közönség előtt!

Dulsitar – Judy Piazza

Kántáláshoz, elmélyüléshez ajánlja kiötlője a szitár és a citera ötvözéséből megalkotott hangszert. Magyarul nevezzük bátran citárnak. Íme, a művésznő honlapja.

Yaybahar – Görkem Şen

Képzeljünk el egy nagybőgőt, melynek testét két rugós huzal és a hozzájuk erősített, kifeszített hártyák helyettesítik. Ez a yaybahar, mely, jóllehet teljesen akusztikus hangszer, tökéletesen megállná a helyét egy sci-fi filmzenéjében, melyben egy vidám mongol pásztorcsapat asztronautának áll, de csak kumiszt és varázsgombát visznek magukkal az útra. Még több zene a művész SoundCloud-gyűjteményében.

Dualo Du-Touch – Jules Hotrique

E harmonikára emlékeztető masinán minden skálát hasonló könnyedséggel játszhatunk le, ráadásul sequencert is tartalmaz, mellyel rögzíthetjük a lejátszott hangsorokat, és így összetett több szólamú műveket komponálhatunk. A hangszer honlapja itt található.

D-Box – Victor Zappi és Andrew McPherson

A D-Box igazából nem is egy hangszer, hanem tetszőleges hangszer lehetősége – egy fakocka egy hangszóróval, melyben átlátható hardveren nyílt forrású szoftver fut. A készítők ígérete szerint használói szinte korlátok nélkül saját igényeikre szabhatják. Ilyen menő képeket komoly kutatókról még nem látott, itt pedig további munkáik.

D-Box
D-Box

Nomis – Jonathan Sparks

A látványos bulihangszer egyik oszlopának sávjai az elérhető MIDI-hangokat jelenítik meg, melyekből a középső, nyolcszögletű izén rakhatunk össze ütemeket – ezeket pedig a másik oszlop sávjaiban tárolhatjuk. Talán egyszerűbben megérthető az egész az alábbi videón, a készítő honlapja pedig itt érhető el.

ndial – Peter Busigel

Az okkult szellemidéző táblának is beillő szerkezet voltaképpen egy sequencer, mellyel a rendszer által véletlenszerűen kiválasztott – akár valós időben felvett – hangminták lejátszását szabályozhatjuk. Több készülékkel “társasjátékot” is lehet játszani. A projekt honlapja itt található, itt pedig egy zenés társasjáték videófelvétele.

ndial
ndial

PushPull – Dominik Hildebrand, Marques Lopes, Amelie Hinrichsen és Till Bovermann

A harmonika érdekes analóg-digitális “továbbfejlesztése”. A készülék digitális agya érzékeli a hangszer mozgásából adódó légáramlást, valamint a kéz mozdulatait, és ezekből állít elő hangokat az ujjakkal kiválasztható szintetizátorokkal. Igen részletes leírás “hogyan készült” képekkel egyetemben itt.

Magnetic Percussion Tower – Ed Potokar

Ezt a mágneses elven működő, hangképző “szobrot” azoknak az ismerőseinknek érdemes ajándékba adnunk, akiktől korábban másfél éves gyerekünk a sikító plüssmajmot vagy a repedtfazék-hangon ugató gumikutyát kapta. A videó tanúsága szerint akkumulátor hajthatja, ráadásul komoly helyet követel magának a lakásban. Ideális. A hangszer működése videón, valamint Ed Potokar további csodái itt.

Magnetic Percussion Tower
Magnetic Percussion Tower

Tine Organ – Matthew Steinke

Ez a MIDI-vezérelt hangszer döbbenetesen élethű templomi orgonahangot képes kiadni acéltüskék elektromágneses rezegtetésével. Zseniális. A készítő honlapja itt található.

Cantor Digitalis – Christophe d’Alessandro, Boris Doval, Lionel Feugère és Olivier Perrotin

Mindenkinek beugrik az a klisészerű filmjelenet, melyben középkori szerzetesek görnyednek pergamenjeik felett aprólákosan kidolgozott betűket körmölve, miközben súlyos gregorián dallamok visszhangzanak az ódon falak között. A Cantor Digitalis ezt a két élményt adja meg egyben a huszadik századi audiofil hobbi-kódexmásolók kicsiny, de annál lelkesebb közösségének. Segítségével hangokká alakíthatjuk a toll mozgását a digitalizáló táblán, de más beviteli eszközt is használhatunk, ha esetleg megtalálnánk a templom egerét. A nyílt forrású projektről bővebben itt olvashatunk.

Holophone – Daniel Iglesia

Egy sequencer, egy tablet, egy virtuális oszcilloszkóp és egy projektor furcsa barátságából született ez a “hangszer”, melynek különlegessége nem annyira a zenei kifinomultság, mint a vizuális hatás. Ha felveszünk egy piros-zöld 3D-szemüveget, a hangokból kirajzolódó térbeli ábrák táncolnak előttünk. Íme, egy videó – elő a szemüvegekkel!

Holophone
Holophone

SculpTon – Alberto Boem

Ha a gyurma énekelni tudna, feltehetően olyan hangokat adna ki, mint ez az Alberto Boem kreálta hangszer, melyben négy, szabályos tetraéderbe kötött rugót gyúrhatunk, és ezek deformációiból keletkeznek némi elektronika segítségével a hangok. A projekt részletei és fájdalmas gyurmasikolyok itt.

SculpTon
SculpTon

Buildacode – Mónica Rikić

A magát “interaktív művésznek” tituláló alkotó érdekes találmánya feltehetően először svéd Waldorf-óvodák dolgozóinak okoz majd maradandó halláskárosodást. A különféle kódokkal ellátott szivacskockákkal egyszerű dallamok írhatók le, melyeket egy kamera segítségével számítógép olvas be, majd játszik le szintén szivacskockákkal megadott utasítások szerint. Így a gyerekek hamar hasznos kompetenciákra tehetnek szert, melyeket sikerrel alkalmazhatnak a zeneszerzés, az ismerkedés és a galambriasztás területén. A projekt honlapja itt található.

Turner Winch – D. Turner Matthews

A versenyre nevezett hangszer egy háromhúros, mechanikus szerkezet, mely azonban más hangszerekkel – köztük ventilátorokra kötött csövekkel – együtt szólal meg igazán szépen. Részletek, videó és további projektek itt.

Turner Winch
Turner Winch

O-Bow – Dylan Menzies

Ki ne emlékezne a gagyi szintetizátorok hegedűhangjára, mely nélkülözte a vonó mozgásából eredő egyedi, életteli hangzást. Ez az új hangszer egy érzékelő segítségével lehetővé teszi, hogy összehangoljuk MIDI-billentyűzet és a vonó munkáját. További részletek és videó itt.

O-Bow
O-Bow

Aural Cavity – Sang Won Lee

Ki gondolta volna, hogy a mikrofon fülsiketítő gerjedését egyszer valaki hangszerként hasznosítja? Pedig az Aural Cavity feltalálója éppen ezt tette, különféle csövekkel módosítva a visszacsatolást. Különös egybeesés, hogy a videón látható testbeszéd azok számára is ismerős lehet, akik fülében a gerjedés szó egész más felhangokat kelt.

Ondes Martenot – Suzanne Farrin

A művésznő egy eredetileg 1928-ban feltalált hangszer új változatával száll a versenybe. A “Martenot hullámai” névre hallgató készülék egy fémhúrhoz kapcsolt gyűrűvel és egy kis vezérlőpulttal képes izgalmasan modulálni a hangokat. Az alkotó honlapját lásd itt. Sajnos Farrin játékáról nincs publikus felvétel, de például itt hallhatjuk e különleges hangszert.

Ondes Martenot
Ondes Martenot

Feedback Synth – Krzysztof Cybulski

Ez a hangszer ismét a mikrofon és a hangszóró közti gerjedést használja fel – itt azonban nem annyira az izgalmas hanghatások létrehozása a cél, hanem a hangszórót hordozó kockafejű “robot” mozgatása, mely mintha megőrülne az ember számára amúgy nehezen elviselhető hangoktól.

GePS, Gesture-based Performance System  – Cedric Spindler és Frederic Robinson

A GePS mesterei szó szerint kesztyűs kézzel bánnak a a hangokkal, hiszen a hangszer lelke nem más, mint egy érzékelőkkel ellátott kesztyű. A laptophoz csatlakozó eszközt magunk is elkészíthetjük, kezelését pedig programozhatjuk a tervezők által készített fejlesztői eszközök segítségével. Minderről kimerítő részletek itt.

The Sponge – Martin Marier

Végy egy szivacsot, pakold tele gyorsulás- és nyomásérzékelőkkel, továbbítsd az adatokat drót nélkül egy számítógépnek, és már kész is a Sponge, vagyis a Szivacs. A lehetőségek innentől határtalanok. Ha kereskedelmi forgalomba kerül, inkább ezt vegyük a gyereknek, mint sikító majmot – a hangszórókat ugyanis bármikor kikapcsolhatjuk. A nagyszerű Szivacsról itt olvashatunk bővebben.

The Sponge
The Sponge

A cikk eredetileg az Origón jelent meg, itt olvasható.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s