Mi lehet ez? Fényes foltok a börtönsziget mellett

Egy ötven évvel ezelőtti szökés új megvilágításba került.

A képen látható animáció 1962. június 11-ig visz vissza az időben, amikor három rab szökött meg Amerika legszigorúbban őrzött börtönéből, az Alcatrazból. A filmbe illő történetben minden volt, amit csak egy vérbő szökéstől elvárhatunk: a rabok hónapokon át vájták a falat kincstári evőeszközeikkel, majd szappanból, vécépapírból és valódi hajból formáztak nagyszerűen sikerült fejeket, melyeket az őrök megtévesztésére  ágyukban hagytak.

A rabok a szökés éjszakáján kijutottak a szellőzőaknába, onnan a börtön épületének tetejére, majd átmásztak a kerítésen. Végül felfújták a börtönben kapott esőköpenyeikből összeragasztott csónakukat, és kieveztek a San Francisco-öböl vizére.

Az Alcatraz börtönsziget látképe az 1930-as években
Az Alcatraz börtönsziget látképe az 1930-as években

A nyomozás során megtalálták a csónak és az evezők maradványait a börtöntől északra fekvő Angel-szigeten, és mivel nem jelentettek a környéken lopást abban az időben – az FBI szerint azt tervezték, hogy civil ruhát szereznek – , arra a következtetésre jutottak, hogy a rabok a vízben lelték halálukat.

Később egy újabb elmélet látott napvilágot, mely szerint nem a szigeten, hanem a Golden Gate híd északi lábánál köthettek ki, és a roncsokat csak később vitte oda a dagály. Ezt az elméletet látszik alátámasztani a Delfti Műszaki Egyetem kutatóinak tanulmánya, akik valójában a San Francisco-öböl árvízvédelméhez készítettek hidrodinamikai szimulációkat.

Ha pedig már megvolt a szimulációs környezet, kipróbálták, mi történne azokkal a csónakokkal, melyek a szökés éjszakáján különböző időpontokban indulnak el a börtönszigetről. A modellben még az evezés hatását is meg tudták jeleníteni. Így végül arra a következtetésre jutottak, hogy ha a rabok éjjel 11 előtt indultak, az erős tengeráramlatok miatt esélyük sem volt partot érni. Ha viszont kicsit később (optimális esetben fél 12-kor) szálltak vízre, kiköthettek a Golden Gate híd északi lábánál, ahonnan nyitva állt előttük a menekülés útja.

A szimulációból annyi biztosan kiderül, hogy a szökés semmiképp sem történhetett este 10-kor, ahogy azt korábban feltételezték, ugyanis az evezők és a csónak maradványai akkor biztosan nem azon a helyen kötöttek volna ki, ahol megtalálták őket.

A cikk eredetileg az Origón jelent meg, itt olvasható.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s