Két ölyv, ha újra egymásra talál

Látványos videó mutatja be egy darázsölyvpár hosszú útját a hollandiai Veluwe erdőségből Afrika egyenlítői vidékére és vissza.

A hollandiai Veluwe homoki erdőség talajának köszönhetően megúszta a környéken évszázadok óta folyó lecsapolásokat – így vált mára különleges, szigetszerű természetvédelmi területté a művelés alá vont földek gyűrűjében (maga a Veluwe név is “terméketlent” jelent). Az itteni madárvilágot vizsgáló ornitológusok tizenkét darázsölyvre (Pernis apivorus) csatoltak GPS-jeladót, majd egy pár afrikai vonulását ábrázolta egy csinos kis videón a számítógépes grafikával foglalkozó 422 South.

A két ölyv egy ideig hasonló útvonalon halad – a Gibraltári-szoros fontos csomópont a nyugat-európai vonuló madarak útján -, majd az egyenlítőhöz közeledve elválnak útjaik, és egész más telelőhelyen kötnek ki. Visszafelé a hím céltudatosan követi eredeti útvonalát, szegény tojót azonban valami eltéríti, és a kelleténél kicsit többet bolyong a sivatag felett, hogy azután végül szerencsésen, bár kicsit késve visszaérkezzen a párjához.

A jelenség nem ritka, egy kutatás szerint az ilyen ragadozó madaraknál az esetek majd’ felében jelentkeznek az úton nehezen megmagyarázható eltérések a normális vonulási útvonaltól, és a fiatalok esetében a Szahara komoly szelektáló tényező (több mint 30 százalékuk elpusztul az úton, felerészben a sivatag felett).

A cikk eredetileg az Origón jelent meg, itt olvasható.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s