Nem landolt csont nélkül a Philae

Összefoglaló cikkünkben már beszámoltunk a Rosetta leszállóegységének problémás landolásáról. A fedélzeti műszerek jelzéseinek kiértékelése után az ESA twitterén bejelentette, hogy kettőt is pattanhatott a felszínen a Philae.

A leszállást visszaigazoló üzenetet övező üdvrivalgás elültével kiderült, hogy a Philae-t a talajhoz rögzítő szigonyok nem lőttek ki, majd furcsa, fluktuáló rádiójelek érkeztek a földi irányítóközpontba, melyek arra utaltak, hogy maga a leszállás sem volt olyan sima, mint azt az első pillanatban gondolták.

Az ESA twitterén nemrég bejelentette, hogy a Philae  ROMAP nevű fedélzeti műszerének mágneses mérései alapján három leszállás is lehetett, közép-európai idő szerint 16.33-kor (28 perccel és 20 másodperccel később ez váltotta ki az üdvrivalgást az irányítóközpontban), 18.26-kor és 18.33-kor. Ezek a mérések összhangban vannak egy másik fedélzeti érzékelőrendszer, a MUPUS adataival is.

Egyelőre nincsenek a felszínen készült fotók

Időközben érkezett egy kép közvetlenül a leszállást megelőzően az üstökösmag felszínéről is, azonban a fedélzeti panorámakamera, a ÇIVA a felszínről egyelőre hibás, fekete sávokkal teleszórt vagy teljesen fekete képeket küldött a Földre.

Az eddigi egyetlen ismert közelkép a felszínről
Az eddigi egyetlen ismert közelkép a felszínről
A többi műszer, űgy tűnik, megfelelően működik, azonban a Philae állapotáról még nincs teljesen pontos képünk. Az üstökösmagon uralkodó minimális gravitáció miatt nem kell feltétlenül megijednünk az első és a második leszállás közt eltelt időtől, hiszen ilyen körülmények között a “pattogás” olyannak tűnik, mintha igen erősen lassított felvételen zajlana, így a Philae nem sodródhatott el messzire az eredetileg kiszemelt leszállóhelytől.

A cikk eredetileg az Origón jelent meg, itt olvasható.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s