Hogyan terjed a tüsszentés a repülőgépek utasterében?

Szimulációval vizsgálták a tüsszentés terjedését a repülőgépek utasterében. Ha tehetjük, okosan keressünk helyet, bár így is leginkább immunrendszerünkre kell hagyatkoznunk.

Ahogy közeledik az orrfolyás és az influenzajárványok rendes évi szezonja, egyre többen tartanak attól, hogy a buszon munkába döcögve belekerülnek egy utastársuk tüsszentésének hatósugarába, aztán pedig jöhet a táppénz, vagy a virális stafétabot munkahelyi átadása. E félelmek egyáltalán nem alaptalanok, sőt, egy aerodinamikai szimulációkkal foglalkozó vállallat, az Ansys vizsgálatai szerint a vártnál is több okunk van aggódni.

A cég egy szimulációval azt vizsgálta, miként terjednek az orrot és a szájat elhagyó apró cseppecskék, amikor valaki tüsszent a repülőn ülve. A szomorú eredmény arra utal, hogy az apró, vírusokkal megrakott folyadékcseppek beterítik szinte az egész kabint, jóllehet a legnagyobb fertőzési kockázatnak az utas saját sora, illetve a közvetlenül mögötte ülők vannak kitéve. Ha ennyi nem volna elég, lassításban itt megnézheti, mit is értünk “cseppecskék” alatt.

A repülőgépek utasterének levegőjét rendszeresen cserélik, tehát a vírusok nem lebegnek az utasok feje felett 1-2 percnél tovább, azonban a cég vezetője, Robert Harwood szerint az ilyen szimulációk sokat segíthetnek a hatékonyabb légszűrő rendszerek tervezésében.

A cikk eredetileg az Origón jelent meg, itt olvasható.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s