Ferenc pápa: igen az ősrobbanásra és az evolúcióra

A katolikus egyház feje a Pápai Tudományos Akadémián beszélt a katolikus egyház tanításai és a tudományos elméletek összeegyeztethetőségéről.

Az ősrobbanásról kijelentette, hogy “nem mond ellent egy isteni teremtő beavatkozásának, sőt, inkább megköveteli azt”.Álláspontja szerint az univerzum kezdete nem a “káosz munkája” volt, hanem a Teremtő isteni tervének megnyilvánulása.

Az evolúcióról is hasonlóan fogalmazott. “A természetben zajló evolúció nem összeegyeztethetetlen a teremtés fogalmával, hiszen az evolúció feltétele teremtett lények létezése, melyek fejlődhetnek” – mondta.

Utalt arra, hogy sokan a Teremtés könyve alapján Istent egy varázspálcával hadonászó mágusnak képzelik, aki bármit megtehet – ez azonban egyáltalán nem esik egybe a katolikus egyház világképével. Ferenc pápa szerint Isten “megteremtette az embert, majd hagyta, hogy fejlődjön az Ő általa lefektetett belső szabályok szerint, és így teljesítse be életét”.

A pápa kijelentései nem számítanak újdonságnak azok számára, akik közelebbről követik a katolikus egyház szellemi irányvonalát, hiszen az utóbbi évtizedekben a Vatikánban javarészt elfogadottá vált a Ferenc pápa által most megfogalmazott álláspont (érdekes adalék, hogy az ősrobbanás elméletét éppen egy katolikus pap ötlötte ki).

A pápa nyilatkozata egyúttal finom elhatárolódásként is értelmezhető attól az irányvonaltól, melyet XVI. Benedek képviselt e témában, aki egyes szakértők szerint pártolta a kreacionizmust és az intelligens tervezés elméletét.

A cikk eredetileg az Origón jelent meg, itt olvasható.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s