Nagy Sándor anyja orgiázhatott Amphipoliszban

Nagy Sándor léha, kígyóimádó anyja is fekhet a hatalmas makedón sírban.

A máris régészeti szenzációt jelentő amphipoliszi sír második kamrájában feltárt kariatidák (a plafont tartó kőleányok) jelenléte egyes ókorkutatók szerint azt a feltételezést erősítheti, hogy az építmény Nagy Sándor édesanyja, Olümpiasz földi maradványait rejti. Ez a legújabb hír az ókor szerelmeseit hetek óta izgalomban tartó ásatásról.

Hölgyek és urak társaságában

A gyanú alapját Plutarkhosz egy árulkodó bekezdése adja, melyben érzékletesen leírja, hogy a hódító anyja milyen különös lelkesedéssel és gyakorisággal hódolt Dionüszosznak az egyéb hölgyek (klodónok), no meg urak társaságában folytatott orgiákon.

Az elmélet hívei, köztük Nagy Sándor egyik életrajzírója, Andrew Chugg szerint épp a fent említett hölgyek vezetnek el a sír rejtélyének megoldásához, ugyanis a szentpétervári Ermitázsban és a New York-i Metropolitan Művészeti Múzeumban található későbbi, római Dionüszosz-ábrázolásokon szereplő papnők gyanúsan hasonló öltözetben tűnnek fel, mint az amphipoliszi kariatidák – beleértve a magas talpú “patacipőket”. A fejükön hordott kosarakban pedig a férfiakat rémisztgető kígyók lehettek.


Plutarkhosz az orgiákról

[…] Olümpiasz, aki mindenki másnál buzgóbban merült el ezekben a titkos és önkívületi állapottal járó szertartásokban, hogy még félelmetesebbé tegye őket, nagy szelídített kígyókat vitt magával; ezek kikúsztak a kosarakból és rejtett edényekből, rátekerőztek az asszonyok thürszoszaira [tobozban végződő bot] és koszorúira, s ijesztgették a férfiakat. (Plutarkhosz: Párhuzamos életrajzok, ford. Máthé Elek)


Az egyik kariatida részlete

Nevemet egy lóért

Olümpiasz születésekor a hangzatos Polükszéna nevet kapta, majd mielőtt Kr. e. 357-ben hozzáment volna II. Philipposzhoz, vagyis Nagy Sándor apjához, együtt beavatást nyertek egy alvilági istenségeknek (kabeiroszok) szentelt titkos kultuszba. Philipposz megmaradt Philipposznak, szerelme azonban felvette a Mürtale nevet, és feltehetően a beavatáshoz köthető barátinak nevezhető kapcsolata a csúszómászókkal. (A kabeiroszok az ókori görög istenség, Héphaisztosz leszármazottai, a tűz istenének papnői pedig ismertek voltak arról, hogy képesek gyógyítani a kígyómarást.) Az Olümpiasz nevet már férjétől kapta, amikor II. Philipposz versenylova nyert az olimpiai játékokon.

Hitvesi adok-kapok

Olümpiasz féltékeny természet volt, ami nem igazán szerencsés jellemvonás egy olyan férj mellett, aki uralkodóként további hat-hét feleséggel osztja meg a hálószobáját. Azonban Philipposznak is volt oka a féltékenységre, ugyanis a legenda szerint Nagy Sándor akkor fogant, amikor Olümpiaszt álmában villámcsapás érte. Ez pedig mindenki számára Zeusz “kezét” sejteti a dologban, aki csak egy kicsit is járatos a görög mitológiában. És ha mindez nem lett volna elég az elhidegüléshez, megesett az is, hogy szegény Philipposz kígyót talált a hitvesi ágyban, ami a feljegyzések szerint egyrészt jelentősen csökkentette nemi vágyát, másrészt pedig a bizarr hüllő felkerült Nagy Sándor lehetséges apajelöltjeinek immár háromfős listájára.

Zeusz és Olümpiasz, avagy Jupiter és Olympia

Anya és fia

Végül Olümpiasz olyannyira megharagudott, hogy fiával önkéntes száműzetésbe vonult Epiruszba, a mai Görögország északi részére, hogy ott apja ellen nevelje Nagy Sándort, és – egyes feltételezések szerint  tervezgesse Philipposz meggyilkolását. Olümpiasz később meglehetősen kegyetlen tettekre vetemedett fia hatalma egyengetése érdekében, majd Nagy Sándor halála után is komoly szereplő maradt a hatalmi harcokban. Végül Püdnában győzték le és ítélték halálra, másfél órányi autóútra Amphipolisztól.

Angelina Jolie és Colin Farrell mint Nagy Sándor és anyja a 2004-es Nagy Sándor, a hódító című filmben

A cikk eredetileg az Origón jelent meg, itt olvasható.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s